Caracteristicile ramurilor de rod ale gutuiului sunt definite de modul în care acestea produc fructe și dezvoltă muguri mixti.
Gutuiul rodește pe măciulii care se formează dintr-un mugure mixt. În primăvară, dintr-un astfel de mugure, apare un lăstar care poartă o singură floare în vârf, din care se dezvoltă ulterior fructul. În timpul creșterii lăstarului, are loc o acumulare de substanțe nutritive, iar porțiunea terminală se îngroașă, formând o structură numită măciulie, similară cu bursa prezentă la măr și păr.
Spre deosebire de bursă, măciulia nu generează ramuri de rod noi în aceeași perioadă de creștere. În schimb, aceasta poartă doi, uneori trei, muguri mixti, amplasați în apropierea vârfului. Toți mugurii de pe măciulie sunt vegetativi în partea lor inferioară. În primăvara următoare, din acești muguri mixti, apar câte un lăstar cu o floare, care, pe parcursul sezonului, evoluează în măciulii.
Asocierea a două măciulii este cunoscută sub numele de “coarne de melc” și reprezintă un analog al vetrei de rod de la măr și păr.
