Tehnica de recoltare este specifică pentru fiecare specie în parte. Se poate face manual sau mecanizat.
Manual se recoltează mărul, părul, gutuiul, piersicul sau prin scuturare nuci, migdale, alune.
Recoltarea manuală rămăne metoda de bază pentru fructele destinate consumului în stare proaspătă deoarece asigură menţinerea unei calităţi ireproşabile a fructelor şi o recoltare selectivă prin mai multe treceri succesive (căpşuni, zmeură, mure, afine, caise).
Recoltarea mecanizată ajută la reducerea timpului de recoltare, a forţei de muncă, a costului lucrării şi se utilizează pentru recoltarea fructelor destinate industrializării.
Echipamentele folosite sunt de mai multe tipuri fie pe principiul vibraţiilor, fie de tip pick-up sau de adunare a fructelor căzute pe sol (în special pentru nucifere).
La recoltare este necesar să asigurăm şi alte materilae indispensabile, în funcţie de specie şi destinaţia fructelor: saci de pânză pentru recoltare (mere, pere), coşuri de nuiele căptuşite, găleţi de plastic (cireşe, vişine), ambalaje pentru preluarea fructelor (lădiţe şi containere de lemn sau de plastic).
Necesarul de forţă de muncă pentru o campanie de recoltare este de mare importanţă pentru reuşita acţiunii. Asigurarea forţei de muncă se face din timp, în funcţie de capacitatea zilnică de recoltare la o anumită specie pomicolă. Odată cu recoltarea sau imediat se trece la livrarea sau depozitarea acestora.
După recoltare sau concomitent cu aceasta se face operaţia de sortare şi calibrare. Calibrarea presupune alegerea fructelor după mărimea lor, în anumite clase şi categorii. Calibrarea este specifică pentru fiecare specie sau chiar soiuri şi se realizează manual, cu ajutorul unor calibratoare de plastic sau mecanic, în instalaţii de sortare şi calibrare.


