Estimarea producţiei de fructe este necesară pentru orice exploataţie pomicolă. Aceasta se efectuează în patru etape distincte: toamna, după căderea frunzelor până la mijlocul iernii, primăvara după trecerea gerurilor din iarnă, la înflorit (după legarea fructelor) şi cu 2-4 săptămâni înainte de recoltare.
Aprecierea din toamnă, după căderea frunzelor, se face asupra încărcăturii cu rod a pomilor. În acest sens, se aleg 8-12 pomi, din acelaşi soi, de pe o parcelă, la care se iau câteva ramuri de schelet reprezentative pe care se numără mugurii de rod. Numărul total de muguri de rod se apreciază că va de naştere la un număr de flori diferite de la o specie la alta (8-9 la măr, 2 la prun, una la gutui). În final, se pot obţine din toate florile numai 3-6% fructe recoltabile. Această estimare constituie informaţia de bază pentru tehnologia ce se va aplica anul viitor.
La ieşirea din iarnă, după trcerea gerurilor mari şi efectuarea tăierilor de fructificare se face o altă estimare tot după numărul de muguri de rod. Estimarea aceasta este mult mai apropiată de realitate pentru că ţine seama de pierderile petrecute datorită gerurilor şi tăierilor.
După înflorirea şi legarea fructelor. Se face pe specii şi soiuri, precum şi pe fiecare parcelă. Se procedează la alegerea unor părţi din coroana pomilor, divizate în 4-6 părţi egale, în funcţie de dimensiunile coroanelor.
Ultima evaluare a producţiei de fructe se face cu 2-4 zile înainte de recoltarea fructelor. Se bazează pe numărătoarea fructelor din pomii control. Deja în această perioadă se poate aprecia şi greutatea medie a fructelor pe soiuri. Produsul numărului de fructe la hectar, cu greutatea medie a unui fruct ne dă producţia totală de fructe pe hectar .