Plantaţiile de pomi necesită un management de fertilizare tipic speciei şi perioadelor de vârstă.
Fertilizarea de bază se aplică la înfiinţarea plantaţiilor, prin încorporarea odată cu arătura adâncă a materiei organice (gunoi de grajd bine descompus) şi a îngrăşămintelor chimice (N, P, K). Dozele sunt în funcţie de aprovizionarea solului ce este bine să se determine în prealabil printr-o cartare agrochimică.
Fertilizarea plantaţiilor tinere se aplică până la intrarea pe rod a plantaţiei, cuprinzând o perioadă de 1-4 ani, în funcţie de specia cultivată (1-2 ani la arbuştii fructiferi, mărul superintensiv şi 4-5 ani la prun, nuc). Rolul aplicării îngrăşămintelor este de a oferii substanţe nutritive, pentru realizarea unei creşterii rapide a pomilor, constituitrea coroanei şi formarea ramurilor de rod.
Fertilizarea plantaţiilor în plină fructificare presupune o anumită dinamică în ceea ce priveşte cantităţiile administrate. Pe măsură ce creşte producţia de fructe şi se extinde sistemul radicular, administrarea îngrăşămintelor se face pe întreaga suprafaţă a livezii şi dozele se măresc treptat.