Caracteristici :
- echilibru în plan vertical,
- talie redusă,
- bună iluminare a coroanei,
- simplitate în formare şi uşurinţă în întreţinere,
- se folosește la măr (mai ales golden delicious altoit pe M9), pe sistemul de cultură superintensiv .
Pomul prezintă un trunchi de 40-50 cm înălţime, care se continuă cu un ax central, al cărui diametru descreşte spre vârf datorită dirijării în zig-zag. La baza coroanei se află 3-4 ramuri de schelet permanente (între 40 şi 90 cm înălţime), după care axul se garniseşte numai cu ramuri de rod .
Întrucât ramurile laterale descresc ca lungime de la bază spre vârful pomului, rezultă o coroană conică, subţire. Ramurile de schelet permanente de la partea inferioară a coroanei au unghiuri de ramificare de 50-55 de grade şi sunt dispuse uniform în jurul axului.
Dimensiunile standard ale coroanei fus subţire sunt: înălţimea totală a pomului 2,5-3,0 m, diametrul coroanei la bază 0,9-1,4 m, iar diametrul coroanei la vârf 0,4-0,6 m.
Operații tehnologice :
- Anul I. În repaus vegetativ , se scurtează varga la 60 – 70 cm . În perioada de vegetație se aleg 3-5 lăstari pentru a forma etajul de la bază și unul pentru prelungirea axului.
- Anul II. În repaus vegetativ, se transferă creșterea axului pe una dintre ramurile laterale de vigoare mai mica.Se aleg cele 3-5 ramuri care vor forma etajul de baza. În perioada de vegetație se scurtează șarpantele din etajul de bază, iar pe ax se aleg ramurile de semischelet, uniform distribuite și distanțate la 25-30 cm pe ax.
- Anul III. Se continuă transferul de creștere a axului pe o ramnificație laterală în sens opus anului anterior. Ramurile viguroase se elimină, asigurând distribuția uniformă a semischeletului pe ax.
- Anul IV . se vor executa aceleași operații ca în anul III .
