Aacest tip de coroană se folosește la piersic, cais, măr .
Operații tehnologice :
- Coroana se formează pe trunchi de 50-60 cm .
- Deasupra trunchiului se reţin 4-5 creşteri anuale repartizate radial care vor deveni ulterior şarpantele vasului classic .
- Ramurile sunt inserate în acelaşi loc pe ax (o zonă de 10-15 cm) .
- Axul se îndepărtează deasupra şarpantelor.
- În fiecare an şarpantele se scurtează la 60-70 cm pentru a provoca pornirea altor elemente ale scheletului sau a celor de fructificare. Scurtarea se face deasupra unui mugure cu poziţie exterioară.Şarpantele vasului au un unghi mare de ramificare, care permite o bună iluminare a coroanei şi formarea rapidă a ramurilor fructifere
- pe ramurile de schelet se dispun bilateral altern 2-3 subşarpante, iar pe acestea ramuri fructifere.
Durata de formare a coroanei este de 3-5 ani.
La acest tip de coroană, apare tendinţa ca unele şarpante să se dezbine de la punctul de prindere pe trunchi, coroana se îndeseşte exagerat şi apar lăstari verticali din zona de formare a vasului .
Post Views: 29