Este un sistem de întreţinere a solului prin lucrări mai mult sau mai puţin profunde şi fără buruieni sau alte culturi. Solul se menţine afânat în partea apropiată de suprafaţă. Se practică destul de des în zonele cu precipitaţii reduse.
Ogorul negru lucrat este realizat prin lucrări mecanice şi manuale .
Ogorul negru este realizat prin erbicidare şi unele lucrări mecanice.
Erbicidarea poate fi combinată atât cu ogorul negru lucrat cât şi cu alte sisteme de întreţinerea solului. Aceasta se poate realiza pe toată suprafaţa terenului sau numai pe rândul de pomi.
Erbicidele folosite în pomicultură trebuie să fie omologate şi certificate, putând fi atât erbicide sistemice cât şi de contact. Erbicidele sistemice sunt absorbite de buruieni atât prin organele verzi, cât şi prin rădăcini, dereglând metabolismul acestora şi în acest fel distrugându-le. Erbicidele de contact acţionează asupra clorofilei, produc arsuri şi uscarea totală a plantelor cu care vin în contact pe frunze şi lăstari verzi.
Aplicarea erbicidelor se face numai pe baza recomandărilor, deoarece speciile pomicole prezintă sensibilitate diferită faţă de acesta. Erbicidele sistemice se aplică preemergent, toamna sau primăvara pe sol curat, iar cele de contact se aplică postemergent atunci când buruienile au înălţimea de 10-12 cm.
Dezavantaje ogor negru erbicidat :
- favorizează eroziunea solului pe terenurile în pantă;
- consumul de materie organică se face în ritm intens;
- se produce progresiv degradarea structurii solului;
- erbicidele conduc la acumularea în sol şi fructe a unor substanţe cu efecte negative asupra mediului şi omului;
Avantajele ogor negru erbicidat :
- asigură o bună aeraţie a solului în zona lucrată
- distruge buruienile în totalitate, reducând concurenţa pentru apă şi substanţe nutritive
- se împiedică înmulţirea rapidă a unor rozătoare şi dăunători
- produce o mai bună conservare a apei în sol
