Ramuri de rod la cireş şi vişin

Pintenul este o ramură scurtă de câțiva milimetri, cu un singur mugure vegetativ, amplasat în vârf. Aceasta se formează dintr-un mugure vegetativ axilar sau dintr-un buchet mai vechi, în penultimul an de viață, când ramura buchet îmbătrânește și nu mai generează muguri floriferi, ci doar unul în vârf, care se usucă rapid.

Ramura buchet sau buchetul de mai neramificat derivă dintr-un mugure axilar vegetativ. În primul an, are o lungime de 1-3 cm și poartă un singur mugure vegetativ în poziție terminală și 4-7 muguri axilari floriferi, așezați într-o spirală alungită. În primăvara următoare, din mugurele terminal se dezvoltă un lăstar scurt, în timp ce din mugurele florifer apar câte 2-3 flori care se transformă în fructe. După recoltare, partea care a purtat mugurii floriferi și fructele rămâne fără vegetație.

Ramura mijlocie neramificată apare dintr-un mugure vegetativ cu poziție laterală. Are o lungime de 10-30 cm și o grosime de 4-5 mm. Mugurele terminal este vegetativ, iar cele axilare sunt în general florifere, cu excepția celor din vârf (2-3 la număr), care sunt vegetativi. De obicei, spre bază, prezintă numai muguri floriferi, așezați în mod dens.

Ramura lungă se dezvoltă din mugurii terminali și prelungește ramurile de schelet, fiind denumită și ramură de prelungire. După ce intră în producție, cireșul și vișinul rodește pe această ramură. Aceasta are muguri floriferi la bază, iar ceilalți muguri laterali, inclusiv cei din vârf, sunt vegetativi.

Ramura pleată este subțire (2-4 mm) și lungă de 15-60 cm, având un singur mugure vegetativ terminal. Ceilalți muguri sunt floriferi și sunt așezați câte unul la fiecare nod. După legarea fructelor, ramura se îngreunează și se apleacă sub greutatea acestora, rămânând în această poziție până se usucă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *