Tendinţe în dezvoltarea pomiculturii

În ceea ce priveşte dezvoltarea pomiculturii, tendinţa actuală este : 

  • de a crea plantaţii superintensive în câmp sau în spaţii protejate care să  producă fructe mult rapid şi de bună calitate,
  • de a utiliza material săditor liber de viroze, produs prin culturi de meristeme,
  • de a schimba rapid soiurile prin introducerea în producţie a noilor soiuri (la 10-12 ani),
  • de a micşora volumul lucrărilor manuale efectuate în livadă prin reducerea tăierilor și mecanizarea unor lucrări,
  • de a crește ponderea producţiei ecologice la nivel mondial prin utilizarea unor soiuri rezistente la boli şi dăunători, care să nu necesite tratamente cu pesticide.

Dezvoltarea durabilă a pomiculturii în România priveşte armonizarea cu reglementările UE, sprijinirea direcţionată a producătorilor prin subvenţii în condiţiile asigurării unor producţii eficiente. În U.E. se remarcă o tendinţă de reducere a suprafeţelor cultivate cu măr, în special datorită supraproducţiei şi se încurajează cultivarea unor specii deficitare, cu piaţă sigură de desfacere, printr-o politică de subvenţionare şi acordare de prime la înfiinţarea de plantaţii noi în cazul migdalului și a nucului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *