Reglarea încărcăturii de rod prin rărirea fructelor

Rărirea fructelor este cea mai eficientă de reglare a încărcăturii unui pom. În acest fel asigurăm  producţii constante, menţinerea unei cantităţi de fructe eficiente economic pe pom şi pe unitatea de suprafaţă și menţinerea unei calităţi bune a fructelor.

Rărirea fructelor se realizează prin:

Rărire chimică :

  • Rărirea chimică a fructelor– operaţia se execută asupra fructelor abia legate. În cazul mărului şi părului se efectuează la fructele de 5-15 mm în diametru, iar la prun, cais, piersic când acestea au ajuns la 5-10 mm.
  • Rărirea chimică a fructelor prezintă dezavantajul că substanţele folosite sunt poluante, iar rărirea nu este uniformă. Se foloseşte o gamă largă de sbstanţe chimice ca Ethrel, Rodofix, Sevin.

Rărire mecanică :

  • Rărirea mecanică a fructelor– se folosesc echipamente speciale care produc vibraţii speciale asupra ramurilor, jeturi de apă sub presiune, jeturi sau şocuri de aer comprimat, prăjini de lemn căptuşite cu cauciuc.
  • dezavantaje : scuturarea neunifomă a fructelor, rănirea ramurilor şi ruperea lăstarilor fragili în această perioadă.

Rărire manuală :

  • Solicită forţă de muncă într-o perioadă scurtă de timp, dar constituie metoda ideală pentru realizarea unei răriri eficiente economic.
  • Metoda are avantajul că nu este poluantă.

Perioada opimă pentru rărire este în luna iunie, imediat după căderea fiziologică a fructelor. Lucrarea este minuţioasă deoarece necesită efectuarea controlului şi răririi pe fiecare ramură în parte. Forţa de muncă necesară pentru un hectar este de 20-40 zile/om.

Principii pentru rărirea fructelor :

  • operaţia începe după ce s-a stabilit corect care este încărcătura de fructe pe pom şi ce cantitate este necesară pentru reducere,
  •  la măr şi păr se lasă cel mult 2 fructe într-o inflorescenţă, iar la sâmburoase 1 fruct pe buchetul de mai,
  • se consideră un spaţiu acceptabil de 12-15 cm între fructele rămase,
  • rărirea superficială nu produce efectul scontat asupra creşterii şi asupra diferenţierii.    

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *